tamogatas
Blogok -> Utazási tippek ->

Francia édességek, minden édesszájúnak

Blogbejegyzés képe

A francia édességek világa olyan ízeket és élményeket kínál, amelyek minden édesszájú szívét megdobogtatják. Neked melyik a kedvenced?


A francia édességek világa olyan ízeket és élményeket kínál, amelyek minden édesszájú szívét megdobogtatják. A színes macaronoktól a gazdag mousse-okon át a híres tarte Tatin-ig, a francia desszertek egyszerre jelentik az eleganciát és az ízletes kényeztetést. De vajon tudtad, hogy a legtöbb ikonikus francia édesség mögött érdekes történetek állnak? Fedezzük fel őket együtt és merüljünk el Franciaország édességeinek világában!

A macaron valójában olasz eredetű

A macaron mára a francia cukrászat szimbólumává vált, de kevesen tudják, hogy eredetileg Olaszországból származik. A 16. században Medici Katalin hozta magával Franciaországba, ahol azóta  a francia cukrászok tökéletesítették. Ez az apró, színes mandulás sütemény krémes töltelékkel a párizsi cukrászdák egyik legnépszerűbb kínálata. Ha igazán különleges macaront szeretnél kóstolni, látogass el Pierre Hermé vagy a Ladurée cukrászdáiba, ahol a legújabb ízkombinációk kényeztetnek.

Miért olyan ellenállhatatlan az ekler fánk?

Az ekler (éclair) franciául villámcsapást jelent, nevét állítólag azért kapta, mert olyan gyorsan eltűnik az emberek tányérjáról. Ez a hosszúkás fánk tésztájából készült édesség krémes töltelékkel és csokoládémázzal egyszerűen megállíthatatlan. Az éclair különleges variációi között találhatunk vaníliás, kávés és sós karamellás változatokat is, amelyek minden cukrászda kirakatát díszítik Franciaország-szerte.

Milyen az igazi crème brûlée?

A crème brûlée karamellizált cukorral borított lágy vaníliás krémje Franciaországból származik, de világszerte ismert és kedvelt édességgé vált. A helyiek szerint az igazi crème brûlée titka az egyszerűség: minőségi vanília és friss tejszín. Ha Franciaországban jársz, ne hagyd ki, hogy egy vidéki étteremben frissen karamellizált crème brûléet kóstolj.

Tarte Tatin, egy véletlenből született klasszikus

A tarte Tatin, vagyis a fordított almatorta egy igazi kuriózum. Tudtad, hogy ez az ikonikus édesség véletlenül született meg? A legenda szerint a Tatin nővérek egy almás pitét készítettek, de véletlenül rosszul állították össze. Hogy menteni próbálják a desszertet, egyszerűen fejjel lefelé sütötték meg, és megszületett a mára világhírű édesség. A karamellizált alma és a ropogós tészta találkozása azonnal belopja magát minden édesszájú szívébe.

Miért olyan elegáns a mousse és a soufflé?

A francia cukrászatban a könnyedség az egyik legfontosabb érték, amit a mousse és a soufflé tökéletesen példáz. Az előbbi légies csokoládékrém, amit gyakran gyümölcsökkel tálalnak, míg az utóbbi egy emelkedett, habos sütemény, amelyet melegen fogyasztanak. A csokoládés soufflé elkészítése különösen nagy odafigyelést igényel, hiszen az emelkedett tészta gyorsan összeeshet – de az ízélmény minden percet megér!

Mi teszi különlegessé a francia édességeket?

Franciaországban az édességek készítése művészet. A helyi cukrászok mesterségük iránti szenvedélye és az évszázados tradíciók teszik a francia édességeket utánozhatatlanná. Párizs cukrászdái és vidéki kisvárosok pékségei egyaránt az ízek és textúrák tökéletes harmóniáját kínálják. Ha legközelebb Franciaországba látogatsz, ne felejtsd el kipróbálni ezeket a finomságokat! 

Ismerd meg a Villámtúra további utazásait is!