tamogatas
Blogok -> Téli desztinációk ->

Hogyan ünneplik az olaszok a karácsonyt?

Blogbejegyzés képe

Az olaszok számára a karácsony az egyik legmeghittebb és legkülönlegesebb ünnep, mely során a család, a tradíciók és az isteni ételek kerülnek a középpontba.


Az olaszok számára a karácsony az egyik legmeghittebb és legkülönlegesebb ünnep, mely során a család, a tradíciók és az isteni ételek kerülnek a középpontba. De vajon miben különbözik az olasz karácsonyi időszak a magyar szokásoktól? Nézzük meg közelebbről az olasz ünnepi szokásokat és hagyományokat, melyek évről évre elvarázsolják az embereket!

Mikor kezdődik az olasz karácsony?

A betlehemezés, azaz a presepe vagy presepio az olasz hagyományok egyik legfontosabb eleme. A betlehemállítás szokása Assisi Szent Ferenctől ered, és a mai napig az olasz otthonok és templomok dísze. Az adventi időszakban számos városban rendeznek betlehemes kiállításokat és élő betlehemeket is, amelyeket érdemes meglátogatni, ha Olaszországban járunk.

A karácsonyi időszak alatt az utcák, templomok és otthonok gyönyörűen feldíszítettek. Az olasz városok különösen híresek lenyűgöző karácsonyi vásáraikról, például Trento, Bolzano vagy Firenze karácsonyi piacai minden évben vonzzák a látogatókat.

Mit esznek az olaszok karácsonykor?

Bár Magyarországon a Szenteste a karácsony fénypontja, Olaszországban ez nem így van, a nagy ünneplésre karácsony napján, december 25-én kerül sor. Aznap mindenki együtt ünnepel, gyakran több generáció is összegyűlik, hogy megosszák egymással az ünnepi asztalt.

A régiók között jelentős különbségek vannak a karácsonyi vacsora tipikus receptjei és az ünneplés módja között. Egyes régiókban például a szentestét kiadós halvacsorával ünneplik, míg máshol az emberek éjfélkor templomba mennek, majd forralt borral és énekekkel köszöntik egymást. A december 25-én ebédre, jelentős mennyiségű hús-, sajt- és aszalt gyümölcsből készült étel kerül az asztalra. Az asztalt piros, fehér, arany és ezüst színű karácsonyi díszekkel díszítik. Az ételek régiónként változnak, Szicíliában például Sfincione-t esznek, míg a közép-olaszországi régiókban a Lasagne és a Timballi a tipikus karácsonyi fogás. 

És mi a desszert? Az ikonikus olasz karácsonyi sütemények között ott van a panettone és a pandoro. A panettone egy puha, gyümölcsökkel teli kalács, míg a pandoro cukorral hintett, csillag formájú sütemény. A két finomság közötti választás még az olaszok között is örök vita tárgya. Emellett regionális specialitások, például a torrone (mézes-mandulás édesség) és a struffoli (mézbe mártott kis fánkgolyók) is népszerűek.

Miért különleges az olasz karácsonyi időszak?

Tudtad, hogy az olasz gyerekeknek általában nem hoz ajándékot a Mikulás? Az olasz ünnepi időszak nem ér véget december 26-án, hanem január 6-ig, a Vízkereszt ünnepéig tart, amely során a Befana, a jóságos boszorkány hoz ajándékot a gyermekeknek. A Befana egy seprűn repülő, öregasszony, aki szimbolikus ajándékozásával zárja le a karácsonyi időszakot. 

Hogyan élvezheted az olasz karácsonyt itthon?

Ha szeretnél egy kis olasz ünnepi hangulatot csempészni a saját karácsonyodba, próbáld ki a panettone sütését otthon. Egy üveg jó minőségű prosecco sem maradhat el, hiszen Olaszországban egy pohár pezsgővel köszöntik az ünnepet. Az olasz karácsonyi zene is remek választás lehet, hogy megteremtsd a hangulatot.

Az olasz karácsony tele van hagyománnyal, ízekkel és meghitt pillanatokkal. Te kipróbálnád valamelyik olasz karácsonyi szokást idén?