
Székelyföld Románia keleti részén, a Keleti-Kárpátok és az Erdélyi-medence között helyezkedik el, jellemzően Hargita, Kovászna és Maros megye területén.
Székelyföld Románia keleti részén, a Keleti-Kárpátok és az Erdélyi-medence között helyezkedik el, jellemzően Hargita, Kovászna és egy része pedig Maros megye területén. A székelyek egy különleges magyar alnépcsoportként hosszú évszázadok óta itt élnek, és őrzik meg sajátos hagyományaikat, nyelvüket és kultúrájukat.
Székelyföld, a székelyek ősi otthona
A történelmi Székelyföld területe 12 800 km² volt és hozzá tartozott a mai Kovászna megye (Háromszék), Hargita megye (Csíkszék, Udvarhelyszék), Maros megye egy része (Marosszék), valamint a mai Fehér és Kolozs megyék kisebb részei (Aranyosszék). Aranyosszék egy exklávé volt, amely területileg nem függött össze a többi székkel, és volt egy enklávéja is Székelyföldnek: Felső-Fehér vármegye peselneki járása, mely Tusnádfürdő és Kézdivásárhely között helyezkedett el.
A mai értelemben vett Székelyföld nem tartalmazza Aranyosszéket, de magába foglalja Maroshévízt és környékét, illetve az egykori enklávét is. Székelyföld önrendelkezéssel bírt az évszázadok folyamán, melyben központi szerepet kapott először Székelyudvarhely, majd később Székelyvásárhely, mai nevén Marosvásárhely, mely a régió kulturális, oktatási, gazdasági és ipari központja lett.
Az első világháborús magyar vereség után és az 1920-as trianoni békediktátum következtében Székelyföld Románia része lett. Az 1940-es második bécsi döntéssel a mai értelemben vett Székelyföld visszakerült Magyarországhoz, Aranyosszék azonban Románia része maradt. 1944-ben szovjet és román csapatok foglalták el a területet, az 1947-es párizsi békeszerződéssel pedig Székelyföld újra román fennhatóság alá került.
A székely konyha: Ízek, amik összekötnek
A székely gasztronómia rendkívül gazdag és változatos. Jellegzetes ételeik közé tartozik a székelykáposzta, amely nemcsak Hargita megyében, hanem világszerte ismert. Ez a tartalmas étel sertéshúsból, szalonnából, hagymából, és paprikából készül, savanyú káposztával dúsítva. Egy másik népszerű fogás a csorba leves, amely tejföllel, hússal és zöldségekkel készül, így télen különösen népszerű. Emellett a helyi konyha büszkesége a kürtőskalács, amely szintén szerte az országban kedvelt.
A székelykapuk
Ahol a székelyek élnek, ott a hagyományok mély tiszteletét találjuk. Ennek egyik legszembeötlőbb megjelenési formája a székelykapu, amelyek díszes, faragott kapuk, jellemzően tölgyfából készülnek, és szimbolikus jelentéssel bírnak. Ezek a kapuk nem csupán az udvarokat díszítik, hanem a családok történetét, hitvallását és művészeti érzékét is tükrözik.
A székely népzene és tánc
A székely kultúra szerves részét képezi a gazdag népzenei és tánc hagyomány is. A falusi táncházaktól kezdve a nagyobb népzenei fesztiválokig, mint például a Csíkszeredai Népzenei Fesztivál, a székelyek büszkén ápolják és őrzik zenei örökségüket. Ezek a rendezvények nemcsak a helyieknek, hanem a látogatóknak is betekintést nyújtanak a székely hagyományokba.
Székelyföld több száz év óta a mai napig a székelyek otthona. A székelyek büszkén őrzik kultúrájukat, nyelvüket és hagyományaikat, miközben nyitottak a világ felé. Ha valóban meg akarod ismerni a székely kultúrát, látogass el Székelyföldre, és tapasztald meg magad a gazdag hagyományokat és a vendégszeretetet, amit ez a vidék kínál.
Ismerd meg a Villámtúra további utazásait is!