Az Ördögszikla labirintus, városnézés Kassán és Eperjesen

Széchenyi 2020

Az Ördögszikla labirintus, városnézés Kassán és Eperjesen

Következő időpont:
2024-09-21
15 990 HUF/fő
fotos

Program:

Viktória-kertek:

A kora délelőtti órákban érünk a Viktória-kertekhez amelyek több, mint 11 000 m2 -es területen helyezkednek el Szlovákia észak-keleti részén, Ólubló /Stará Ľubovňa/ városában, a Jakubianka folyó mellett.

A kert legnagyobb része az Ördögszikla-labirintus, amely 6400 m2-es területével a legnagyobb ilyen jellegű létesítmény Közép-Európában.

Egy labirintus, ami nem csak a bolyongásról szól. Az Ördögszikla-labirintus messze nem csak a helyes kiút megtalálásáról szól, minden látogató tanonccá válik a labirintusban, de csak a legokosabbak kaphatják meg az Ólubló lovagja vagy az Ólubló hölgye címet. A labirintus 9 részre van osztva, amelyek mindegyikében a kilenc mester egyike lakik, akik kreatív feladatokon keresztül adják át tapasztalataikat a tanoncoknak, és segítenek nekik megtalálni az utat a labirintus közepébe, ahol a kilátótoronyból – az Ördögszikláról – jutalmul a legszebb kilátás nyílik az ólublói várra.

 

Kassa: 

Miután kitaláltunk a labirintusból, ahol magunkba szívtuk az illatos aromaterápiás ágyás, a nagymama előkertjéből származó gyógynövények és más színes virágok sokaságának illatát indulunk Szlovákia második legnagyobb városába, Kassára, ami nem csak Kelet-Szlovákia központja, hanem a Keleti-Kárpátoknak is, amelyek több nemzet és nemzetiség sajátosságait egyesíti.

A város nevezetességei után nem kell sokat utazni, a legnagyobb részük a történelmi városközpontban találhatóak. Ezek a műemlékek alkotják Szlovákia legnagyobb városi műemlék-rezervátumát. A műemlék-rezervátum központi része az orsó alakú főtér, melyet joggal tartanak Szlovákia egyik legszebb terének. A tér valójában egy állandóan nyüzsgő sétány, amelyet sok gyönyörű történelmi épület övezi. A város és a tér domináns épülete a gótikus Szent Erzsébet-dóm, amely nemcsak Szlovákia legnagyobb temploma, hanem a nyugati keresztény egyház legkeletebben fekvő székesegyháza is.

A dóm északi homlokzatánál áll a 14. századból származó Orbán-torony. A külön álló Szent Mihály-kápolna a 14. századból származik, és eredetileg csontházként szolgált. A kápolna a Szent Erzsébet székesegyházzal és az Orbán-toronnyal együtt egy Szlovákiában egyedülálló gótikus épületegyüttest képez.


A főtér különösen nyáron élénk, főleg a színház és a székesegyház közötti terület. Ez a rész valójában egy park, amelyet egy éneklő szökőkút díszít. A főtér déli részén megismerkedhetünk a középkori városfalakkal. Itt az alagsorba belépve az Alsó-kapu felújított alapjában találjuk magunkat, amit rendhagyó galériaként és koncertteremként használnak.

Kassa jelképe a Maratoni futó szobra. Ez a szobor a minden évben megrendezett Kassai Békemaraton jelképe, amely a világ legrégebbi maratoni futóversenyei közé tartozik.

A város egyik múzeumában látható a híres kassai aranykincs. Ez az egyedülálló 11 kilogramm súlyú érmegyűjtemény a 15. és a 17. század környékéről származik, és Európa 81 pénzverdéje képviselteti magát benne.

Eperjes: 

Eperjes városa Szlovákia északkeleti részének nagyvárosa, amely a szlovák, lengyel, ukrán és ruszin kulturális hatások olvasztótégelye. Prešov városa gazdag múlttal és mozgalmas jelennel rendelkezik.

Eperjes a történelem folyamán Kassa (Košice) és Bártfa (Bardejov) hagyományos riválisa volt. Manapság a város Kassával együtt Kelet-Szlovákia domináns városai közé tartozik. A város a szlovákiai evangélikus egyház keleti püspökségének a székhelye, valamint a régió műveltségének a központja. 


Történelem

A mai város területén már a római korban is léteztek földműves települések. Ezek a települések egyedi lakóépületekkel és gazdasági épületekkel rendelkeztek, ezért beszélnek a történészek ún. prešovi típusú épületekről. A 13. században érkezett szász telepesek segítettek abban, hogy az egyes települések egyesüljenek, és megszülessenek a jövendő középkori város alapjai. 

Prešov városa 1342-ben kikerült a sárosi főispán fennhatósága alól, ez tovább erősítette a város önállóságát. További királyi kiváltságok megszerzése után a város 1370-ben elnyerte a szabad királyi város rangot is. 1480-ban Prešov tagja lett az ún. Pentapolitának, ami nem volt más, mit öt kelet-szlovákiai város szövetsége. A 16. és a 17. században a reformáció fontos szerepet játszott a város történetében, és Prešov a református egyház fontos bástyájává vált a korabeli Magyarországon.


Röviddel az első világháború vége után a város átélt egy kommunista hatalomátvételt, amelyet a szovjet bolsevik forradalom ihletett. A városháza ablakából kiáltották ki 1919. Június hatodikán azt a Szlovák Tanácsköztársaságot, amely csak nagyon rövid ideig maradt fenn.  A második világháború során Prešov helyzete részben megerősödött azáltal, hogy a város átvette a magyar kézbe került Kassa város több hivatalát és hatáskörét. A második világháború után folytatódott a város ipari fejlődése, és nagymértékben megnőtt a város lakosainak száma is. Ma Prešov nemcsak Sáros régió nagyvárosa, hanem 92 100 lakosával Szlovákia harmadik legnépesebb városa is.


Nevezetességek:

A város történelmi központjában található műemlékek a városi műemlék-rezervátum részét képezik.
Prešov nevezetességei a város történelmi központjában összpontosulnak, amely az orsószerű főtérbe torkolló Főutca  környékrómai én található. A város központjának a domináns épülete a monumentális, római katolikus Szent Miklós plébániatemplom. Ez a templom a 14. század közepéből származik, és egy magas gótikus torony is tartozik hozzá.


A főutca épületeit megviselte az 1887-es nagy tűzvész, amely a város nagy részét elpusztította. A tűzvész után az eredetileg későgótikus, reneszánsz és barokk polgárházak általában modern homlokzatot kaptak. Ennek jó példája a Klobušický-palota (Klobušického palác), amely a keleti oldal déli részén található.

A tér keleti oldalának legértékesebb emlékműve a Rákóczi-ház (Rákócziho palác), amely ma múzeumnak ad helyet. A Neptun-szökőkúttal szemben található a városháza épülete, amely ma Bormúzeum (vinárske múzeum).

A tér déli részének legértékesebb épülete a 18. századi görög katolikus Keresztelő Szent János-püspöki székesegyház (gréckokatolícka katedrála sv. Jána Krstiteľa), amely a püspöki palotával és a görög katolikus teológiai karral együtt egységes épületegyüttest alkot.

Forrás: Vydavateľstvo Dajama

A város felfedezése után a kora esti órákban indulunk haza.

Az ár tartalmazza

Buszos utazás költségét 

Csoportkísérőt

Az ár nem tartalmazza

A Viktória-kertekbe a belépés ingyenes, csak a labirintus fizetős: 8 Eur / Fő

Idegenvezetés Kassán: 3 Eur /Fő 

Hasznos tudnivalók

Felszállási helyek és időpontok: 2024.09.21.

Nyíregyháza, OMV, Debreceni út:  04:00

Debrecen, Kishegyesi úti Tesco parkoló (Sports Direct): 05:00

Hajdúböszörmény, MOL kút: 05:20

Polgár, Outlet benzinkút: 05:50

Miskolc, Auchan parkoló, József Attila út (a parkolóban a helyi autóbuszok által használt felszállítóhely): 06:40

 

Általános utazási és fizetési tudnivalók: 


Jelentkezés után megerősítő emailt vagy képernyőüzenetet küldünk. Amennyiben nem találja az elsődleges levelei között kérjük, hogy nézze meg a promóciókban vagy a spam mappában.

Az utazás árát az elküldött jelentkezés után 3 munkanapon belül kérjük átutalni vagy készpénzzel befizetni bármelyik OTP fiókban.

FONTOS! A megjegyzés rovatba minden esetben fel kell tüntetni az utazás dátumát és nevét. Amennyiben a befizető nem egyezik meg a regisztrált utasok egyikével, akkor az utasok nevét is fel kell tüntetni a közlemény rovatban!

Számlát a befizetésről elektronikus formában küldünk a jelentkezéskor megadott e-mail címre, a befizetést követően 4 munkanappal.

A számla voucherként is szolgál, de bemutatása nem kötelező. Amennyiben az összeg a megadott határidőig nem kerül megfizetésre, a jelentkezést automatikusan töröljük.

Az utazási szerződést  és a biztosítás Általános szerződési feltételeit megtalálja a villamtura.hu oldalon a hasznos tudnivalók menüben.

A regisztráció nem jelenti az utazáson való részvétel biztosítását. Az csak a befizetéssel válik véglegessé.

A jelentkezés elküldésével kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az utazás feltételeit. 

Amennyiben biztosítást is kötött a biztosítás összegét (mely az utazás teljes időtartamára vonatkozik) a viteldíjjal egyidejűleg kérjük elutalni. A biztosítási kötvényt és a biztosításról szóló bizonylatot minden biztosított részére a befizetés után 5 munkanappal emailben küldjük el.

 

 

 

Időpontok/Árak/Jelentkezés

Kérjük válassza ki az önnek megfelelő indulási időpontot
Időpont Nap/éj Utazás Szoba Ellátás Utazás ára Jelentkezés
2024.09.21 1/0 15 990 HUF/fő
Következő időpont:
2024-09-21
15 990 HUF/fő

Segíthetünk?

Valami kérdés?

Keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken:


+36 (70) 242 4822

villamturakft@gmail.com


Önnek ajánljuk

Fák felett és föld alatt

2024.09.07. 1 nap 15 990 Ft/fő


Megnézem

Sunny Beach-Bulgária (Hotel 4*)

2024.07.25. 8 nap 100 990 Ft/fő


Megnézem

Auschwitz-Birkenau

2024.11.16. 1 nap 25 000 Ft/fő


Megnézem

Lappföldi kalandok

2025.01.31. 8 nap 201 000 Ft/fő


Megnézem

Mandarin szüret a Neretva deltában

2024.10.11. 4 nap 68 990 Ft/fő


Megnézem

Mini nyaralás az Adrián

2024.07.26. 4 nap 55 990 Ft/fő


Megnézem

Lengyelország és Észak-Norvégia (Fly&Drive)

2024.10.01. 6 nap 298 000 Ft/fő


Megnézem

A gorálok nyomában a mesés Dunajecen

2024.07.27. 1 nap 15 990 Ft/fő


Megnézem

Firenze és Monaco, az álmok útján

2024.11.08. 4 nap 86 000 Ft/fő


Megnézem

Olivaszüret Toszkánában

2024.11.01. 4 nap 79 990 Ft/fő


Megnézem

Advent a mesés északon (Tallin, Helsinki)

2024.12.05. 5 nap 98 990 Ft/fő


Megnézem

Kalandozás a száztornyú Prágában

2024.10.04. 4 nap 48 990 Ft/fő


Megnézem